Een check-up van jouw statuten: altijd nuttig

De statuten worden vaak de grondwet van de rechtspersoon genoemd. Volledig terecht ook: het is dé tekst waar je als oprichter telkens opnieuw op terugvalt als je het even niet goed meer weet. De statuten bepalen van A tot Z wat de rechtspersoon doet, wie welke rechten en plichten heeft en hoe beslissingen genomen worden. Of eerder: dit zou het geval zijn in een ideale wereld. Te vaak echter wordt het belang van weloverwogen en vakkundig geformuleerde statuten onderschat.

Statuten schrijven doe je niet zomaar. Enerzijds valt het aan te raden dat je bepaalde zaken zo concreet mogelijk uitschrijft (bijvoorbeeld hoeveel stemmen je nodig hebt om tot een bepaalde actie over te kunnen gaan, wat de precieze bevoegdheden zijn van het bestuur,
wat er gebeurt met de eventuele winst,…). Op die manier voorkom je mogelijke interpretatieproblemen. Anderzijds is het soms beter wat vager te blijven in je bewoordingen. Zoals dit ook het geval is bij de grondwet is het immers niet vanzelfsprekend om de statuten van vandaag op morgen aan te passen. Bovendien kost elke wijziging geld. Net daarom is het zo belangrijk dat je het opstellen van jouw statuten overlaat aan een juridisch expert.

Hier dragen deJuristen graag hun steentje bij. Wij overlopen samen met jou de verschillende opties. Aan de hand van jouw opmerkingen stellen wij vervolgens een juridisch sluitende tekst op die volledig op jouw maat gesneden is. Je hebt dan ook de garantie dat je niet binnen de kortste keren nieuwe kosten moet maken voor het herwerken van je statuten.

Overtuigd? Wacht dan niet langer, en kijk hoe we jou kunnen helpen.

Meer in detail

Voor het opstellen of herwerken van jouw statuten werken wij telkens in regie na goedkeuring van een offerte. Je kan er van op aan dat de gevraagde prijs in verhouding staat tot het geleverde werk. Bovendien werken wij telkens met een plafondbedrag. Zo proberen wij onze klanten zekerheid te bieden wat betreft het vrij te maken bedrag voor een project.