Het klinkt voor sommigen misschien eenvoudig, maar ontwerpers weten beter. Tekenen kost creativiteit, een goed oog en een pak inspanning. Trial-and-error is je wellicht niet vreemd. En heb je dan uiteindelijk die felbegeerde tekening, dan liggen er overal copycats op de loer, die met gemak jouw creatie inpikken. Niks aan te doen?

Jawel hoor. Het tekeningen- en modellenrecht leent zich uitstekend om die cruciale creativiteit te beschermen. Voor een periode van vijf jaar (en verlengbaar tot vijfentwintig jaar), kan je het alleenrecht nemen op een welbepaalde tekening. Zo krijgt niemand anders de kans om iets met jouw tekening te doen, tenminste zonder je toestemming.

We spreken over tekeningen, en dus over 2D-aanzichten. Heb je 3D-aanzichten uitgewerkt, dan moet je gaan kijken bij modelbescherming. Onze juristen onderzoeken eerst je aanzichten, gaan over tot een selectie ervan, en bundelen alles samen in je registratie van de tekening(en).

Let op: je mag je tekening niet bekend maken vooraleer registratie is voltooid. De regel is immers dat van zodra je tekening is bekendgemaakt aan het ‘relevante publiek’, je de mogelijkheid tot depot of registratie verliest. Hierop zijn wel een paar specifieke uitzonderingen. Zit je in zo’n situatie, contacteer ons dan even.

De weg terugvinden in de wirwar van regels en wetgeving is lang niet vanzelfsprekend. We helpen je graag vooruit, en behoeden je van onvolledige of imperfecte registraties, diefstal van je creativiteit of hinderlijke concurrenten.

Graag vrij van kopzorgen? Samen maken we van de registratie van je tekening een écht succesverhaal. Overtuigd? Wacht dan niet langer, en kijk hoe we jou kunnen helpen.

Prijzen

modeltabel-voorsite2

Meer in detail

Het tekeningen & modellenrecht maakt deel uit van het domein van de industriële eigendomsrechten en biedt een beschermingsmogelijkheid voor “het uiterlijk van een voortbrengsel of van een deel ervan”. Minder abstract geformuleerd zorgt een depot bijvoorbeeld voor de bescherming van het dessin op uw behangpapier (2D tekening) of voor het patroon (de 3-D vorm) van je koffiekan. Het betreft met andere woorden een intellectueel recht m.b.t. een tastbaar “voorwerp”. Laat je echter niet misleiden, het betreft een ruim gegeven: zo zal ook de inrichting van bijvoorbeeld je restaurant of hotelkamers in aanmerking kunnen komen voor depot.

De beschermingsvoorwaarden liggen voor de hand: vereiste van “nieuwheid” en “eigen karakter”. deJuristen onderzoekt of je tekening/model voldoet aan de beschermingsvoorwaarden en begeleidt je graag bij de depotprocedure.