Een wereld zonder contracten, stel je dat eens voor. Waar een woord een woord is, en vertrouwen in je wederpartij het altijd zou halen. Wakker worden!

Hoewel we je verlangen naar een meer integere zakenwereld echt wel delen, is het niet realistisch om zonder overeenkomsten te werk te gaan. Jammer genoeg komen we dit nog dagelijks tegen. Tijd voor leesbare, nuttige ict-contracten.

Deze klanten deden al beroep op deJuristen voor de redactie van hun juridische documenten:

Dat je contracten nu niet meteen als bijzonder spannend aanziet, daar zijn we ons inmiddels ruimschoots van bewust. Nochtans regelen ze vaak veel meer dan je zelf zou willen. Op de hoogte zijn van de (soms listige) kneepjes in deze contracten, maakt elke (ICT-)ondernemer een pak weerbaarder bij onderhandelingen en het sluiten van afspraken. 

Om ICT-contracten ten volle te begrijpen, moet je terugkoppelen naar het algemeen contractenrecht, waar de basis en beginselen in uitgedrukt staan. Zaken als geïnformeerde toestemming, bekwaamheid en bevoegdheid, vormvereisten, eenzijdige of meerzijdige overeenkomst, onrechtmatige daad en nog veel meer behoren tot deze grondbeginselen. 

Wanneer je hiervan voldoende begrip hebt opgebouwd, kan je de sprong wagen naar de specialistische ICT-contracten, zoals SLA’s (service level agreements), softwarelicenties, Cloud & SaaS (Software as a Service), Escrow’s, ASP (Application service provider), en veel meer (het is inmiddels een eindeloze lijst).

Het behoeft geen betoog: een zeker begrip verwerven in deze niche contracten is verre van eenvoudig, maar loont ontegenzeggelijk in jouw onderneming of kantoor. 

Let wel: hierboven mag het dan wat theoretisch klinken, hier bij deJuristen gaan we voor verstaanbare, heldere en moderne contracten. Geen ellenlange pagina’s vol onverstaanbaar gekrabbel, maar leesbare en toegankelijke taal. Zo overtuig je niet alleen je wederpartij, maar evengoed jezelf. Niet alleen wij moeten verstaan waar het over gaat, jouw begrip ervan is ettelijke malen belangrijker. 

En we waren het bijna vergeten: je staat er niet alleen voor. Onze juristen onderhandelen met je wederpartij, wanneer dat nodig mocht blijken. Geen agressieve praktijken, wel een duidelijk kader afspreken in een amicale, gemoedelijke sfeer. Want dat is uiteindelijk waar contracten voor staan: het beklinken van jullie toekomstige samenwerking. 

De weg terugvinden in de wirwar van regels en wetgeving is lang niet vanzelfsprekend. We helpen je graag vooruit, en behoeden je van gecompliceerde vragen of onleesbare krabbels. Graag vrij van kopzorgen? Samen maken we van je ICT-contract een écht succesverhaal. Overtuigd? Wacht dan niet langer, en kijk hoe we jou kunnen helpen.

In detail

InleidingConsultancySoftwareWebHostingEscrowSLA
Beetje nieuwsgierig? Is je honger naar informatie niet gestild met bovenstaande tekst? Geen probleem. In de tabbladen hiernaast kan je een schat aan informatie terugvinden rond de verschillende ICT-contracten, zoals web-, hosting-, cloud-, SLA-, escrow- en softwareovereenkomsten. Kan je nog altijd niet vinden wat je zoekt? Geen nood, neem gewoon contact met ons op via 02 540 20 66 of het contactformulier.
Consultancy, ofwel het tijdelijk bestaan in een onderneming door een externe persoon. Consultancy kom je in alle kleuren en vormen tegen, maar echt degelijke afspraken zijn er zelden. Vaak wordt er gewerkt met standaardcontracten (of zelfs met toetredingscontracten van de opdrachtgever), waardoor er amper aandacht is voor de concrete opdracht van de consultant. Dit betekent niet dat je voor elke opdracht een apart contract nodig hebt, wel dat je via bepaalde bedingen meer maatwerk in je overeenkomst kan krijgen. We laten je zien hoe.

Een softwarelicentie is een vergunning om andermans computerprogramma te gebruiken. De licentie regelt wat precies kan en niet kan met de verkregen software (bijvoorbeeld: mag het programma gekopieerd worden, met hoeveel gebruikers mag men gelijktijdig het programma gebruiken, enzovoort). Deze licentievoorwaarden worden vastgelegd in een contract (de licentie). EULA (end of user licence agreements) is een overeenkomst waarbij de eindgebruiker (vaak een particulier) een contract aangaat met de eigenaar van het programma. Krachtens de softwarewet worden computerprogramma’s auteursrechtelijk beschermd (hieronder valt zowel operating system software als toepassingssoftware en spelletjes). Deze bescherming blijkt vaak onvoldoende, zodat de opmaak van een softwarelicentie noodzakelijk wordt.

deJuristen overloopt met u welke rechten u precies wil toekennen in uw softwarelicentie. Bovendien adviseren wij waar nodig zodat uw programma voldoet aan de beschermingsvoorwaarden zoals gesteld in art. 2, lid 1 van de Softwarewet. Ook op vragen over de toegekende exclusieve rechten (paterniteitsrecht, integriteitsrecht, reproductierecht, vertaal- en bewerkingsrecht en distributierecht) geven wij graag een antwoord.

Webonwikkelingsovereenkomsten zijn wat de titel zegt: een overeenkomst tussen jou als webontwikkelaar en je klant (of omgekeerd). Webprojecten zijn al geen kinderspel meer. Waar vroeger slechts gekeken werd naar het design of uitzicht van de website, speelt nu de technische factor een veel grotere rol. Welk CMS kiezen we? Open-source of toch maar een CMS van de webontwikkelaar? En gaan we dan voor een Escrow, in het geval deze laatste in de problemen komt? Wie doet onze SEO-optimalisatie en wat met het onderhoud van onze website? Is het opzetten van sociale media ook inbegrepen in het project? Die en veel meer vragen komen aan bod bij het uitdenken van online projecten. Zorg ervoor dat je verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid goed en ondubbelzinnig omschreven staan. Kies voor een duidelijke bewoording bij je takenlijst, zodat er later geen discussie kan ontstaan. Informatie hierover kan je ook terugvinden via een specifieke pagina rond ICT-contracten.

Hostingovereenkomsten regelen de verhouding tussen de hoster (vaak een trusted third party) en de reseller of eindklant. Zo’n overeenkomst is niet zomaar wat: ze regelt immers de aansprakelijkheid bij downtime (dit is de tijd die een website offline is wegens serveronderhoud, panne, …), dataverlies of datadiefstal (hetgeen steeds meer voorkomt, en als trend is overgewaaid uit de V.S.), strategie bij aanvallen (ook wel hacking genoemd), onderhoud van de servers en toegang hiertoe, enzoverder. Het is een bijzonder praktisch contract, maar wel één waar de verplichtingen van beide partijen zorgvuldig moeten worden gedefinieerd, wil men latere problemen voorkomen.

Bij een escrow-overeenkomst wordt de broncode van een bepaald programma in bewaring gegeven bij een onafhankelijk escrow agent. Deze handeling dient ter bescherming van de eindgebruiker, die meer zekerheid verwerft op een ongestoord en continu gebruik van de (vaak dure) software, en dit ook als de leverancier door een faillissement of andere niet meer in staat zou zijn zelf ondersteuning te bieden. Anderzijds beschermt een escrow regeling ook de intellectuele eigendomsrechten van de software-leverancier. U neemt beter geen enkel risico, en zeker niet bij op maat gemaakte software. Maak gebruik van onze escrow diensten.

SLA of service level agreements zijn belangrijke overeenkomsten. Belangrijk, omdat ze je als klant zekerheid bieden van ondersteuning van de leverancier. Maar ook belangrijk, omdat ze je als leverancier een pak (vaak dure) verplichtingen opleveren tegenover je eindklant. Veel te veel ondernemingen gaan wild tekeer in hun SLA’s, in de hoop de eindklant te overtuigen voor hen te kiezen. Maar als puntje bij paaltje komt, zijn ze niet uitgerust om de beloofde ondersteuning te bieden, waardoor ze steeds dieper verzinken in een financiële put (men werkt vaak met boetes). Voorkom zulke doemscenario’s door voldoende evenwicht te voorzien in de overeenkomst. We staan je hier graag in bij.