Voor ICT-contracten doe je best beroep op ICT- en juridische specialisten. deJuristen heeft er zo'n paar in huis.

ICT-contracten zijn contracten die handelen rond ICT-topics: softwareontwikkeling, webontwikkeling, hosting, cloud, et cetera. ICT-contracten zijn niet te verwarren met digitale contracten. Bij die laatste worden contracten wel via digitale weg gesloten (elektronisch), maar ze handelen niet over ICT-diensten of ICT-kwesties.

 

Je kan ICT en contracten dus op twee manieren interpreteren: enerzijds heb je elektronische contracten, waarbij ‘ICT’ als hulpmiddel wordt gebruikt om de overeenkomst te sluiten. In dit geval hoeft de overeenkomst echter niet rond ‘ICT’ te draaien. Een tweede vorm (en meteen ook de enige echte “ICT-contract”), is de overeenkomst die typisch is aan de ICT-sector. Bekende voorbeelden zijn SLA’s (onderhoudscontracten), webontwikkelingsovereenkomst, softwareontwikkeling, et cetera.

De opkomst van het internet heeft gezorgd voor het ontstaan van sector-specifieke contracten (“ICT-contracten”). Die specifieke contracten of ICT-contracten waren broodnodig om de sector en haar individuele noden correct te interpreteren. Zowel langs de zijde van leverancier (denk maar aan de softwareontwikkelaar), als aan de zijde van de klant rijzen er een pak vragen.

Zo zijn er belangrijke aandachtspunten naar onderhoud, betaling en omschrijving van het digitale project. Maar evengoed van cruciaal belang is de eventuele overdracht van de intellectuele eigendom. De auteurswet is heel duidelijk: alles wat de auteur (natuurlijke persoon) heeft gemaakt, blijft bij de auteur én niet naar de klant. De Softwarewet voorziet dan weer in een vermoeden van overdracht. Het correct, duidelijk en specifiek omschrijven van de (eventuele) overdracht van intellectuele eigendom is levensbelangrijk bij ICT-contracten.

Let wel: hierboven mag het dan wat theoretisch klinken, hier bij deJuristen gaan we voor verstaanbare, heldere en moderne ICT-contracten. Geen ellenlange pagina’s vol onverstaanbaar gekrabbel, maar leesbare en toegankelijke taal. Goede ICT-contracten dienen immers niet alleen om jezelf te overtuigen, maar veel belangrijker je gesprekspartner in een onderhandeling.

En we waren het bijna vergeten: je staat er niet alleen voor. Onze juristen onderhandelen met je wederpartij, wanneer dat nodig mocht blijken. In een duidelijk en gemoedelijk kader, voor een snelle contractsluiting. Onze collega sprak recent ook over “ICT-contracten” voor het Agentschap Ondernemen.

De weg terugvinden in de wirwar van regels en wetgeving is lang niet vanzelfsprekend. We helpen je graag vooruit, en behoeden je van gecompliceerde vragen of onleesbare krabbels.

Graag vrij van kopzorgen? Samen maken we van je ICT-contract een écht succesverhaal. Overtuigd? Wacht dan niet langer, en kijk hoe we jou kunnen helpen.

Vraagje? Bel ons: 02 540 20 66:
[button_dark][button_border_dark] Ik wil meer informatie over ICT-contracten[/button_border_dark][/button_dark]