09/11/2018

Mediaspecialist Matthias Dobbelaere-Welvaert keek met verwondering naar de uithaal van de Amerikaanse president Donald Trump naar de bekende journalist Jim Accosta van CNN. Waarom groeit er zo’n diepe haat tussen politici en journalisten?

In het onwaarschijnlijke geval dat u het nieuws gemist had: in de VS waren er dinsdag tussentijdse verkiezingen, ook wel de ‘Midterms’. Iedereen winnaar, leek het wel. Democraten veroveren Het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Senaat Republikeins gezind blijft. De verdeeldheid is totaal, maar daar handelt deze opinie niet over.

Over de tongen in de VS lopen momenteel niet de verkiezingsuitslagen, maar wel de gebeurtenissen tijdens een persconferentie die President Trump organiseerde in de nasleep van de verkiezingen. CNN-verslaggever Jim Acosta – bekend omwille van eerdere kritische optredens – werd verbaal hard aangepakt door de zittende President. “CNN should be ashamed of themselves having you work for them. You are a rude, terrible person”.

Dat Trump even zijn geduld verliest, is niks nieuws. Veel interessanter is het zinnetje, helemaal op het einde van zijn tussenkomst:

When you report fake news, which CNN does – a lot – you are the enemy of the people”.

De ‘vijand van het volk’, die journalisten.