theJurists Europe lanceert onder de naam Lee & Ally de eerste Europese juridische robot gebaseerd op Artificiële Intelligentie. De virtuele juridische robot wordt momenteel aangeboden als bèta-versie, in afwachting van de finale versie die gelanceerd wordt in Q1 2018 in meerdere landen. Als bèta-versie is Lee & Ally voorlopig enkel beschikbaar voor de Vlaamse markt.

Hier dromen we al zeven jaar lang van”, stelt Matthias Dobbelaere-Welvaert, managing partner bij theJurists Europe (deJuristen / lesJuristes / theJurists). “De klassieke juridische markt is al decennia lang onveranderd gebleven. Waar we vroeger enkel door sterke marketing, branding en een eerlijk prijsverhaal het verschil konden maken, is het nu eindelijk tijd voor de echte democratisering van het recht. De technologie is nu eindelijk zover om een betekenisvolle schokgolf door het juridische landschap te laten gaan”.

Bèta-versie

Lee & Ally is als bèta-versie beschikbaar voor de Vlaamse b2b-markt, en heeft als testpubliek vooral tech starters en –startups voor ogen. Het bedrijf wil echter daar niet stoppen. “Het is een prima testmarkt”, stelt Jan-Willem Lust, head of legal bij theJurists Europe. “Vanuit deJuristen Gent, het eerste en ook grootste kantoor van theJurists Europe, kunnen we meteen sterke juridische ondersteuning bieden. Iets dat nog steeds hard nodig is met de grenzen van de huidige technologie. We willen echter heel snel uitrollen naar een vier à vijftal landen, waar de focus eerst op bedrijven zal liggen, maar uiteindelijk moet Lee & Ally zowel consumenten als professionals vlot kunnen bedienen”.

De bèta is één maand gratis te testen, waarna testers 35€ per maand betalen. Voor dat bedrag kunnen ze juridische antwoorden en documenten opvragen bij de robot, maar evengoed terugvallen op de menselijke helpdesk van deJuristen Gent, en dat 7/7. Voor de finale versie zou 99€ per maand gevraagd worden.

Kostenplaatje van eén miljoen euro

theJurists Europe haalde eerder in Q4 2016 één miljoen euro binnen voor de uitrol van Lee & Ally. theJurists Europe klopte daarvoor aan bij zijn bestaande investeerder, Cronos. Het bedrijf is nu in onderhandeling voor een Series-A investering om het platform verder internationaal uit te bouwen.

We stoppen hier niet. Dit is enkel het begin van het verhaal”, vervolgt Dobbelaere-Welvaert. “theJurists Europe en haar kantoren kreeg eerder dit jaar een geruisloze rebranding, om zo aan haar doelstelling van 80% softwarebedrijf en 20% juridische nichespeler te voldoen. Alle bedrijven worden in de toekomst techbedrijven, en deJuristen is er zo net ééntje geworden. Elk jaar zal AI-technologie met ongelofelijke snelheid verbeteren en Lee & Ally zal mee evolueren in wat uiteindelijk de referentie voor het automatiseerbare recht moet worden”.

– Uit persbericht dinsdag 5 september 2017.