De danstaks – ja, dat leest u goed – is een belasting die in Brussel betaald moet worden door uitbaters van cafés waar gedanst wordt. De taks bedraagt 0,40 euro per danser, per nacht. Op die manier haalt Brussel volgens de Standaard 91.920 euro per jaar binnen.

De danstaks kwam begin deze week in de media toen de uitbater van café Bonnefooi zijn ongeloof uitte over het feit dat voortaan 160 euro per maand betaald moest worden aan de gemeente Brussel. Volgens schepen Philippe Close van PS bestaat de belasting op de gewone danspartijen al sinds de jaren ’50 en is de tekst in 2014 opnieuw getekend.

Volgens Marc Muylders van Horeca Brussel mogen de uitbaters van Bonnefooi van geluk spreken dat ze er tot nu toe altijd aan ontsnapt zijn.

Openbare rust

Volgens het danstaks-reglement bestaat de belasting omdat ‘de gewone danspartijen voor de Stad bijkomende uitgaven meebrengen, meer bepaald op het gebied van veiligheid, openbare rust en openbare orde’. Toegegeven, een uitbundig swingend koppel kan de veiligheid soms in het gedrang brengen, maar gezien de meeste danspartijen binnen het café gebeuren, lijkt het mij weinig waarschijnlijk dat de openbare rust en orde op deze manier verstoord worden. Als het om het lawaai zou gaan van de muziek waarop gedanst wordt, zijn er al verschillende andere maatregelen genomen, wat er op zou uitdraaien dat deze danstaks een dubbele boete zou zijn voor eenzelfde feit. En dat mag niet, hé, jongens!

Gaat het hen niet om de dansers, maar om het alcoholverbruik die daar mee gepaard zou gaan, dan kan ik het ook ergens begrijpen. Dansen met een pintje in je hand is wel enorm moeilijk, geloof mij. En dan noem je het geen danstaks, maar eerder een alcoholtaks. Die zal dan ook voornamelijk gelden voor de mensen die niet dansen en aan de toog hangen en zich in sneltempo naar een coma toe zuipen. Maar daar zijn ook al regels voor indien zij de openbare orde zouden verstoren.

Geldt de danstaks daarnaast enkel voor cafés of zullen trouwfeesten, homeparties en volksdansfeestjes -buiten de cafésfeer om- binnenkort ook de controleur over de vloer krijgen? Het risico op verstoring van de openbare rust en openbare orde is daar immers even groot. Je kan arbitraire regelgeving gebaseerd op winstbejag in principe niet beter definiëren dan de danstaks als voorbeeld te gebruiken.

Alors on danse

Daarnaast moeten we eens nadenken over hoe ‘dansen’ wordt gedefinieerd in dit reglement. Gaat het om puur ritmisch bewegen op de maat van de muziek of gaat het echt om dansen. Ik ken persoonlijk veel mensen die zich op een uitzondering zouden kunnen beroepen omwille van het feit dat wat zij doen niet als dansen bestempeld kan worden, mezelf incluis.

Ik vraag me af of Stromae bij het schrijven van zijn nummer ‘Alors on danse’ rekening had gehouden met feit dat hij zo zijn mede-Brusselaars in de kosten aan het jagen was. In elk geval, het is weekend, tijd om te gaan dansen. Mag ik het rekeningnummer van de bevoegde autoriteit?

Deze opinie werd geschreven door Jan-Willem Lust, head of legal bij deJuristen.